In Romania s-a purtat turnatoria din cele mai vechi timpuri. Neamul acesta de lasi si-a gasit mereu reprezentanti „de frunte” care sa se distinga in randul semenilor prin modul in care turnau la sistem sau direct la straini. Acum l-au gasit astia pe Mircea Kivu, sociolog si reprezentant de seama al USR, ca turna la Secu inainte de ’89… Fara sa ii luam apararea „maestrului” (nu e, o zicem doar asa…), spunem doar ca aceiasi care il blameaza pe Mircea Kivu pentru ca a turnat la Securitatea lui Ceausescu inainte de ’89, uita pe cei care toarna astazi (zeci de mii!!!) la Securitatea sistemului condus de Johannis.

Ca doar nu credeati ca dosarele alea se fac doar pe interceptari…

Cum si de ce se turna la Securitate inainte de ’89

Inainte de ’89 sistemul represiv avea nevoie de turnatori ca de aer – era nevoie de tradatori, care sa isi toarne la „Secu” si pe ma-sa si pe tac-su (deh, natia romana), astfel incat sistemul sa stie tot ce misca in tara, cine despre cine vorbea, cu cine vorbea, ce punea la cale, ce gandea, cu cine si-o punea, de ce si-o punea cu cine si-o punea si cum si-o punea. Cine misca in front sau „uneltea impotriva sistemului” era bagat la zdup, acolo unde era fortat sa toarne pe „complicii” ramasi in libertate.

Turnatoria era incurajata si a fost adusa la rang de politica de stat – informatorii Securitatii, tradatorii de tara, isi faceau treaba asa cum li se spunea.

Cum si de ce se toarna la Securitate in prezent

Din exact aceleasi motive – sistemul are nevoie sa stie tot ce misca in tara, cine despre cine vorbeste, cu cine vorbeste, ce pune la cale, ce gandeste, cu cine si-o pune, de ce si-o pune cu cine si-o pune si cum si-o pune. Cine misca in front sau unelteste impotriva sistemului este bagat la zdup, acolo unde este fortat sa toarne pe „complicii” ramasi in libertate.

Turnatoria este incurajata si a fost adusa la rang de politica de stat – informatorii noii Securitati, tradatorii de tara, isi fac treaba asa cum li se spune.

Voi vedeti vreo diferenta?

Cine il blameaza astazi pe Mircea Kivu pentru ca era turnator inainte de ’89 uita intentionat sa blameze pe zecile de mii de turnatori pe care sistemul ii are in prezent. Mai bine s-ar uita in oglinda sa spuna daca nu cumva, intr-o situatie sau alta, a ajutat actuala Militie, actuala Securitate sau alte institutii care fac parte din sistemul represiv.

Disclaimer: pentru ca multi fac o mare confuzie – una e sa „torni” un cetatean strain care are interese impotriva neamului romanesc si alta e sa „torni” pe fratii tai romani, asa cum a facut Mircea Kivu. Primul nu este „turnator” ci chiar patriot, desi, intr-un fel sau altul, ajuta la randul lui sistemul represiv; al doilea este turnator cu acte in regula, tradator de neam si tara.

Apropos – daca ai dori sa torni la actuala Securitate un cetatean american, oare te-ar primi astia? 

Intrebam, nu dam cu parul…

Share.

Despre Autor

Lasa un raspuns

1 × 3 =