Ni se spunea, cu prilejul alegerilor prezidentiale din 2014, ca cel care va fi ales presedinte va fi si cel care va avea responsabilitatea realizarii Unirii Moldovei cu Romania. Astazi, Joahnnis, pentru ca oricum nu mai are cum sa se tina de cuvant, a promulgat Legea prin care se stabileste ziua de 27 martie ca zi de Sarbatoare Nationala. Incepand de astazi, in fiecare an, pe data de 27 martie, vom sarbatori Unirea Moldovei cu Romania, realizata in 1918; de unit in realitate ne vom uni in cuget si simtiri, vorba cantecului…

27 martie 1918 – Unirea Basarabiei cu Romania

In urma cu 99 de ani, Sfatul Tarii de la Chisinau hotara Unirea Basarabiei cu Tara Romaneasca, primul pas in realizarea Marii Uniri de la 1918 de la Alba Iulia. Cele trei provincii istorice, pe care inca de atunci incearca multi straini sa le desparta, teritorial, economic si cultural, deveneau trupul unei singure patrii, Romania.

Ulterior acelui moment, razboaiele, intelegerile secrete intre marile puteri, impotenta liderilor de o parte si de alta a muntilor Carpati sau a Prutului, au facut ca cele trei provincii sa fie preluate, ciopartite, inapoiate partial iar patria sa fie cotropita militar, economic si politic.

Mai avem ce sarbatori?

Se pare ca nu. Pentru a nu intelege gresit, spunem raspicat ca este un prilej de mare sarbatoare comemorarea Unirii Basarabiei cu Tara, in 1918, la fel ca si realizarea Marii Uniri. Problema este ca aceasta promulgare a Legii privind ziua de 27 martie ca zi de Sarbatoare Nationala (probabil inca un pretext pentru o escapada la munte pentru zeci de mii de romani) este o palida consolare in raport cu ceea ce se intentiona sa ni se ofere in 2018.

Pentru ca, nu-i asa, politicienii romani uita mereu ce promit sau ce intentioneaza sa faca…

Mai vad politicienii oportuna Unirea Moldovei cu Romania?

Am mai spus-o si o vom mai spune – doar 25% dintre moldoveni simt acest lucru. Romanii nu au mai fost intrebati de multa vreme, intrucat nu exista nicio vointa politica in acest sens.

In plus, in actualul context geopolitic si militar, deosebit de complex dupa interventia Rusiei in Ucraina, o eventuala miscare a Romaniei sau Moldovei pentru Unire ar fi privita de ursul de la Rasarit drept un afront si o provocare. Dar, cu un Igor Dodon pro-rus pana in maduva oaselor si cu o gasca politica impotenta la Bucuresti, nu avem „emotii” in legatura cu vreo intentie in ceea ce priveste realizarea Unirii.

Popor roman – taci si rabda!

Scriam cu prilejul manifestatiilor pro-unioniste de la Bucuresti, atunci cand fortele de ordine au intervenit brutal pentru reprimarea manifestatiei – nu isi doreste nimeni ACUM aceasta Unire – nici romanii, nici moldovenii si nici americanii sau europenii occidentali.

In schimb, poporul roman primeste sarbatori nationale (prilej de mici si bere sau de escapade la munte), politicienii primesc prilej de discursuri patriotarde in Parlament iar nationalistii primesc prilej de poduri de flori peste Prut si demonstratii pentru Unire.

Asa e ca e superba politica aceasta, mai ales atunci cand trebuie sa tii poporul sau popoarele in adormire? In lipsa de rezultate concrete in directia unirii celor doua tari, poporului i se da prilej de circ…painea Unirii un pic mai tarziu, dar in niciun caz in 2018…

Taci si rabda, popor roman. Mai e putin si vine bicentenarul…poate atunci, prin 2118! Ce spui? Hai, om trai si om vedea…!!! Si daca nu in 2118 era noastra, poate in 2118 dupa era noastra! Doar sa fim noi sanatosi!

Share.

Despre Autor

Lasa un raspuns

three + 2 =