Fie ca votezi sau nu, jocurile sunt deja facute. Ca si in alte ocazii inainte de ziua alegerilor, stiripesurse.ro a realizat o simulare a locurilor de senator si deputat pe care le vor obtine partidele in Camera Deputatilor si Senat, pe formula de calcul prevazuta de actuala lege electorala si avand ca punct de plecare rezultatele obtinute de partide la „locale”.

Cate locuri vor obtine in Parlament cele doua mari partide?

„Conform scorului politic de la alegerile locale, PSD va obține 67 de senatori și 130 de deputați, iar PNL va obține 52 de senatori și 105 deputați. Acestea sunt mandatele sigure ale celor două partide, iar dacă mai vine ceva pe lângă, va veni ca urmare a redistribuirii AEP.” (stiripesurse.ro)

Deci, cam astea sunt locurile sigure – 197 de parlamentari PSD si 157 PNL. Pe langa acestea, vor mai veni si la redistribuire. Trebuie avut insa in vedere si faptul ca USR nu a candidat la „locale” decat in Bucuresti iar ALDE a urcat mult in procente de incredere in ultimele luni; de aceea, este posibil ca locurile PNL-ului sa fie mai putine decat spera „galbenii”, intrucat USR si ALDE au rupt exact din procentele de incredere ale acestui partid.

Mai mergem la vot in conditiile acestea?

Desi unii ar fi tentati sa spuna ca materialul realizat de stiripesurse.ro este un material de propaganda electorala, ei bine, nu este. Este pur si simplu o simulare reala facuta pe actualul model electoral – nimic ascuns aici. E reala. Punct.

O eventuala manipulare a electoratului ar putea veni tocmai din aceasta realitate – este o simulare reala, despre care s-a precizat ca este generata de rezultatul de la alegerile locale, dar tocmai aici este problema – desi se mentioneaza ca simularea este facuta pe procentele obtinute in primavara, tot ceea ce ramane in capul cititorilor este rezultatul, cifrele abstracte – PSD va obtine 197, PNL va obtine 157.

Manipularea prin…prezentarea adevarului (sau a unei jumatati din el)

Fiti atenti la acest enunt:

„In 1989 Romania era supranumita granarul Europei”.

E corect, nu? Adevarat. Iti si spun oamenii ca totul se intampla in ’89. Totusi, realitatea de astazi e alta iar „granarul Europei” s-a transformat de mult in „importatorul de grau al Europei”. Jumatatea adevarului e spusa in enunt, cealalta nu mai este prezentata. Cititorii, care nu cunosc realitatile romanesti si europene, raman cu impresia ca Romania este granarul Europei.

Altul:

„In 2008 Nokia era principalul producator de telefoane mobile la nivel mondial.”

Corect. Pentru un cititor neavizat, care citeste enuntul in 2016, sau chiar daca l-ar fi citit in 2012, ar fi ramas cu impresia ca Nokia sunt niste giganti la nivel mondial in materie de telefonie mobila. Nu mai sunt, ba, mai mult, au interdictie pana in 2017 de a mai produce telefoane mobile sub marca proprie (Windows stie de ce!).

Situatia cu numarul de mandate este identica – ti se prezinta o simulare, ti se spune ca e facuta pe rezultatul de la vot din primavara, dar tot ce iti raman in cap sunt cifrele care ti se par actuale.

Concluzia?

Nu stim daca stiripesurse.ro au avut intentia de a manipula intr-un anumit sens cititorii sau electoratul vreunui partid sau altul, prin mobilizarea unora sau demobilizarea altora. Tot ce stim este ca articolul, desi prezinta cifre reale, poate sa manipuleze tocmai prin mentionarea unor cifre care erau corecte la momentul „locale” dar care nu mai sunt corecte acum. Pentru lamurirea citirorilor, lasam articolul nefinalizat si il vom updata la momentul post-electoral, dupa ce se vor publica rezultatele votului de duminica.

#pe11stauacasa

Share.

Despre Autor

Lasa un raspuns

12 + ten =