Asta cu stirile false care se propaga pe Facebook nu e o chestie noua. O auzim mereu – vorbim de postaci, fake news, manipulare si manipulatori care se desfasoara liber pe Facebook, dar uitam ceva…
Fake News nu exisa doar pe Facebook!
Fake News nu au fost inventate si nu exista doar pe Facebook! Fake News au fost inventate si au cel mai mare efect pe mass-media traditionale!
Fake News au fost inventate de televiziuni, de trusturile de presa – citim fake-news in ziare sau le urmarim zi de zi la stirile de la ora 19.00. Cititorii sau telespectatorii le propaga apoi pe retelele de socializare (Facebook included), dar asta nu inseamna ca pe Facebook s-au inventat stirile false.
Nu toate Fake News pot fi combatute!
Haideti sa vedem de ce nu…
Simplu. In primul rand, nu pot fi verificate toate informatiile care sunt propagate in mass-media si pe Facebook. Nu ai cum sa vezi daca intr-adevar Liviu Dragnea are bani dositi in Brazilia si, la o privire mai atenta (in lipsa unor probe concrete), stirea conform careia Liviu Dragnea are proprietati si investitii in America de Sud poate fi o stire falsa (fake news) desi s-ar putea sa fie cat se poate de adevarata. Acesta este doar un caz – stiri adevarate care nu au o sustinere adecvata in ceea ce priveste probele aduse in sprijinul afirmatiilor.
Este identic cu cazul publicatiilor care propaga stiri „conspirationiste” sau iesite din comun – „Extraterestrii convietuiesc cu noi de mii de ani!”. Este o stire falsa sau adevarata?
Unii critica acest gen de „stiri” sau reportaje pentru simplul fapt ca nimeni nu a adus un extraterestru viu care sa dea un interviu la Realitatea.net sau Antena3.ro pentru a certifica faptul ca extraterestrii exista. Pe de alta parte, canalul History TV gazduieste show-uri intregi in care cercetatorii afirma, cu probe pe care le-au descoperit in scrierile antice, ca extraterestrii populau aceasta planeta cu mult inaintea oamenilor.
Ce-ar face Zuckerberg cu o astfel de stire? Ar pune-o in categoria Fake News? Ar lasa-o sa treaca?
Bun, unele sunt stiri false, asa cum am putut vedea cu totii, dar unele sunt stiri care prezinta adevarul, stiri care insa nu se bazeaza pe probe concrete. Altele sunt stiri care se bazeaza pe probe neconventionale si care spun adevaruri pe care nu toti le suporta. Ce facem in aceste cazuri?
Oare cum ar reactiona Zuckerberg la urmatoarele stiri…?
Dumnezeu nu exista. Totul este o pacaleala a liderilor religiosi pentru a tine populatia lumii sub control
Extraterestrii exista si au intrat in contact cu omenirea. Liderii lumii nu vor sa dezvaluie acest lucru omenirii pentru ca s-ar crea un haos planetar
Democratia este o prostie inventata de catre liderii lumii pentru a da impresia popoarelor ca detin controlul asupra celor care ii conduc. Adevarul este ca oricare dintre candidati ar iesi, acesta este dirijat de aceiasi oameni care ar fi dirijat pe oricare dintre ceilalti candidati
Ia zi, Zuckerberg…te bagi sa categorisesti ca adevarate sau false aceste stiri? Si, daca tot o faci, ne spui si noua care sunt criteriile?
Un gand de final
Am mai scris pe acest subiect – stirile „false” si cum se incearca aducerea la tacere a publicatiilor alternative prin acea tampenie de „Fact Check„. Nu este singura, prima si nici ultima incercare a celor mari, care controleaza informatia (asa cum este gigantul Facebook) de a aduce la tacere pe cei mici (asa cum suntem noi si alti colegi din lumea stirilor alternative).
Depinde doar de voi, cititorii nostri, sa discerneti intre adevaratele stiri false si falsele stiri false. V-a placut jocul de cuvinte, asa e? 🙂