Faptul ca la Casa Alba a ajuns primul negru din istoria SUA, era sa ajunga prima femeie si acum a ajuns primul clovn nu inseamna decat un singur lucru – presedintia SUA nu mai e ce a fost iar la Casa Alba va putea locui in viitor (in functia de presedinte al Americii, desigur) oricine. Chiar si…Zuckerberg. De ce nu? Ar fi primul presedinte de vreo 30 si un pic de ani, primul evreu, primul ateu si primul…

Vi se pare aiurea? Stati sa vedeti…

Desi Zuckerberg se jura ca nu va candida la presedintie…

…asa cum a spus-o clar si raspicat intr-un interviu preluat de cei de la CNBC.com, in realitate zvonurile privind o posibila candidatura a pustiului despre care se spune ca a inventat Facebook prind din ce in ce mai mult contur.

Jurnalistii americani au scris mult pe marginea acestui subiect si au prezentat si argumentele. Primul dintre ele ar fi ca Zuckerberg a anuntat la inceputul anului ca pana la finalul lui 2017 vrea sa ajunga in fiecare stat american si sa cunoasca oamenii de aici, sa ii intalneasca, sa discute cu cat mai multi dintre ei, sa le cunoasca aspiratiile si nevoile pentru viitor.

Vi se pare o actiune pentru business? Noua nu prea ni pare asa si nici altora – Zuckerberg nu avea nevoie sa iasa in public pentru a fi cunoscut de americani prin intermediul businessului sau (sunt sute de milioane de utilizatori Facebook in America) si, pe de alta parte, daca isi dorea o cercetare de piata pentru a intelege mai bine nevoile oamenilor in raport cu Facebook ar fi facut un sondaj de opinie online unde sa voteze fiecare american posesor de cont de Facebook. Mai mult, Zuckerberg are o armata intreaga de specialisti in marketing si studiul pietei asa ca nu era nevoie sa ajunga el si celebrele lui tricouri gri in fiecare stat.

Ar putea Zuckerberg ajunge presedinte al SUA?

Desigur. Ar putea ajunge si presedinte al lumii, daca ar exista o asemenea functie.

Puncte forte:

  • reteaua sa de socializare constituie platforma de comunicare perfecta cu orice american cu drept de vot, de orice varsta
  • reteaua sa de socializare este o platforma de promovare a oricarui tip de mesaj pro-Zuckerberg si anti-contracandidati
  • reteaua sa de socializare constituie cea mai mare baza de date din lume, care stie absolut totul despre fiecare dintre americani (si nu numai) – unde s-au nascut, cand s-au nascut, unde au copilarit, unde au studiat, ce preferinte au in materie de orice, care este cercul relational, cand obisnuiesc sa foloseasca platforma, unde isi petrec timpul, etc. Probabil ca Facebook stie si daca cineva e republican sau democrat (studiind postarile, like-urile, etc) si atunci e foarte simplu sa promoveze mesajul adecvat si personalizat pentru fiecare utilizator. Niciun candidat nu ti s-ar putea adresa direct, pe nume, si niciun candidat nu ar putea sa promita fiecarui utilizator ceva in rezonanta cu dorintele acestuia.
  • este miliardar, asa ca daca se pune problema sa faca o campanie, nu ar exista limite ca buget
  • este favoritul companiilor uriase din America (Coca-Cola, Pepsi-Cola, GM, etc) si ale tuturor celor care ii folosesc reteaua de socializare pentru a ajunge la consumatorii potentiali.
  • este adorat de tineri si respectat de clasa de mijloc americana, careia Zuckerberg i-a oferit cea mai ieftina distractie care mananca si jumatate de zi unora – Facebook!

Incotro ne indreptam?

Ne indreptam spre o era a manipularii pe scara larga, spre o era de tip Big-Brother, unde cel care va detine informatia (asa cum o detine acum Zuckerberg) va detine puterea si controlul asupra maselor de oameni care constituie, nu-i asa, turma de votanti.

A! Uitam… Daca a reusit pana si Klaus Werner Johannis sa castige alegerile datorita (noi am spune „din cauza”) Facebook, atunci e clar ca insusi fondatorul Facebook nu are cum sa piarda in competitie cu orice contracandidat.

Share.

Despre Autor

Lasa un raspuns

six + ten =